Blogs / Jaunumi

“Nav divu vienādu pagrabu” jeb “pagrabs ar savu raksturu”?

Bieži tiek jautāts, kāda tad īsti ir temperatūra Revonia pagrabā gan vasarā, gan ziemā?

Neskatoties uz to, ka strādājam jau gandrīz 15 gadus, precīzas atbildes uz šo jautājumu nav. Temperatūra lielā mērā ir atkarīga no atrašanās vietas, augsnes, uzstādīšanas dziļuma, kā arī no tā, cik daudz pagrabu apspīd saule.



Aptaujājot mūsu klientus, esam secinājuši, ka temperatūra sakņu pagrabā vasarā ir no 7 līdz 15 grādiem, bet ziemā – no 2 līdz 7 grādiem.

Protams, tas, cik labi saknes un augļi pagrabā glabāsies, ir tiešā veidā atkarīg no pagraba temperatūras, ventilācijas un relatīvā mitruma. Piemēram, saknēm nepieciešams vēss un mitrs gaiss, tāpēc pagraba grīdā (ja nepieciešams), var iestrādāt atvērumu, kas nodrošina zemes mitrā gaisa iekļūšanu telpā. Lielai daļai sakņu nepieciešamais relatīvā mitruma līmenis ir ap 90%.

Pagraba iekšējās sienas ir apmestas ar kaļķa javas apmetumu, kas lielāka gaisa mitruma gadījumā “uzsūc” lieko mitrumu, bet “atdod” to, kad gaiss telpā kļūst sausāks, tādējādi nodrošinot stabilāku telpas klimatu. Jāatzīmē, ka, ja gaiss telpā ir sauss, tad gan kartupeļi, gan burkāni kļūs mīksti un sāks žūt (tas parasti notiek ledusskapja sausajā gaisā, kur relatīvais gaisa mitrums ir ap 40%).

Katrā pagrabā ir vēlams uzstādīt gan termometru, gan higrometru, lai varētu sekot līdzi gan mitruma līmenim, gan temperatūrai, un, ja nepieciešams, regulēt ventilācijas kanālu gaisa daudzuma caurplūdi. Pagrabs ir kā dzīvs organisms, par kuru ir jārūpējas.

Piemēram, lielākā daļa sakņu vislabāk glabājas mitrā/vēsā gaisā – no 75% – 95%, 0 – 4,5 grādu temperatūrā. Konservu uzglabāšanai mitrumam nav tik lielas nozīmes, temperatūras apmplitūda ir no 0-10 grādiem.Gaļas un siera uzglabāšana – atkarībā no produkta veida.

Vīns – 10 līdz 15 grādi, 60% – 70% relatīvais gaisa mitrums. Vīnam pārāk sauss gaiss nedrīks būt, jo tad var sākt žūt pudeļu korķi.

Lai iepazītos ar dažādu augļu un dārzeņu vēlamajiem uzglabāšnas apstākļiem, iesakām skatīt šeit (link my table in here).

Revonia preču klāstā ir arī lielāki pagrabi, kuros kopā tiek uzglabātas gan saknes, gan augļi, gan vīni. Tā kā katrai produktu grupai ir nepieciešams atšķirīgs uzglabāšanas klimats, tad tā nodrošināšanai var gan izbūvēt starpsienas, gan izmantot atveres pagraba grīdā.

Protams, mēs runājam par ideālajiem apstākļiem – burkāniem nenotiks būtisks kvalitātes kritums, ja mitrums vai temperatūra būs nedaudz ārpus noteiktajiem standartiem.


Ar laiku jūs sapratīsiet arvien labāk, kā pagrabs ir lietojams vispareizāk – vai nu iet uz pagrabu pēc produktiem vienu reizi nedeļā, vai trīs. Pēc kāda laika jūs sapratīsiet tā “raksturu”, tādējādi rūpējoties vēl labāk gan par klimatu pagrabā, gan par produktiem, ko jūs liekat uz sava galda.



Padomi temperatūras regulēšanai pagrabā:

  • Ja vasaras vidū, kad ir ilgstoša tveice, pagrabā ir kļuvis siltāks nekā āra temperatūra naktī, tad iesakāms durvis pa nakti atstāt vaļā un no rīta tās aizvērt. To atkārtojot dažas naktis, pagrabā atkal kļūs patīkami vēss. Protams, jāpārliecinās par to, lai pagrabā neiekļūst grauzēji, kamēr durvis ir vaļā. Ja tie tur ir iekļuvuši, tad tas ir noticis tikai pa atvērtajām durvīm, jo ventilācijas kanālos ir uzstādīti grauzēju sieti,  kur grauzējiem iekļūt nav iespējams.
  • Pagrabā ir svarīgi nodrošināt labu gaisa cirkulāciju un ventilāciju. Taču, ja temperatūra ļoti svārstās un siltais gaiss iekļūst vairāk nekā vajadzīgs, tad gaisa izplūdes atvere griestos un gaisa ieplūde sienās ir nedaudz jāaizver. Tas nodrošina to, ka pagrabā ieplūst mazāks siltā gaisa daudzums.
  • Pagrabam noteikti ir vajadzīgs priekšnams, kuram arī ir durvis. Vienmēr, ieejot pagrabā vai izejot no tā, vienām durvīm ir jābūt aizvērtām. Ja abas durvis vienlaicīgi ir vaļā, var notikt pārlieku liela siltā vai aukstā gaisa ieplūde un, lai pēc tam pagrabā klimats normalizētos, var paiet pat divas nedēļas.
  • Ja ir vēlme pagrabā nodrošināt ļoti precīzu klimatu, tad ir iesakāms izmantot sildītāju/dzesētāju un/vai gaisa sausinātāju/mitrinātāju.

Daži ieteikumi, kas pagrabā nodrošina vēl stabilāku temperatūru:

  • Plānojiet ieejas durvis tā, lai dienas laikā tās tieša saule apspīd maz vai nemaz. Pagrabam vēlam atrasties ēnainā vietā.
  • Virs pagraba ieejas iesakām uzstādīt jumtiņu, kas ne tikai samazinās nokrišņu daudzumu tieši pie durvīm, bet arī pasargās durvis no saules stariem.
  • Pagrabs ir no dzelzsbetona, pārklāts ar PUR putām, kas ir pārklāts ar 1m zemes slāni. Tam pagrabā vajadzētu nodrošināt pietiekami labu klimatu. Bet vēl labākas siltuma saglabāšanas nolūkos pagrabu iespējams iebūvēt dziļāk zemē. Piemēram, 2-4 m dziļumā, tad klimats pagrabā ir vēl stabilāks.
  • Pagraba uzbērumu iesakāms apstādīt ar augiem un krūmiem, kas to pasargā no tiešiem saules stariem. Īpaši iesakām laimiņu/sukulentu klāju, kas ir zaļš visu gadu un nav jāpļauj.

Katrs pagrabs ir ar savu personību, tas ir kā dzīvs organisms, tāpēc, ja vēlaties, lai produkti tajā glabājas ilgi, par to ir jārūpējas. Taču – ne vairāk kā par savu istabu vai ledusskapi.

Ņemot vērā pagraba lielo ietilpību ar gandrīz nulles enerģijas izmaksām, temperatūras un mitruma regulēšana ir tas, par ko daudzi pagrabu īpašnieki pat nerunā kā par pienākumu, bet drīzāk kā par patīkamu un interesantu procesu – līdzīgi kā izmēģināt jaunu uzglabāšanas “recepti”.

Ja jums ir kādi jautājumi vai ieteikumi, droši sazinieties ar mūsu pārdošanas komandu!